Elektrofüzyon nedir ?

EK parçalara belirlenen değerlerde , elektrik akımı uygulayarak ek parçayı ısıtır ve erime noktasında her iki boruyu ek parça (manşon) sayesinde birbirine sabitler.

HDPE , PE80,PE100 POLİETİLEN , POLİPOLİTİLEN malzemeden mamul alt yapı, içme suyu boruları, atık su boruları, doğalgaz boruları, termal su boruları, petrol boru hatları, arıtma tesisi boruları, isale hatları, sulama hatları, yangın hidrant boru hatları, biogaz boru hatları, hava taşıma hatları, atık su arıtma, soğutma suyu hatları, katı atık boru, içerisinde bakır yada alaşımlı tel sarılmış ef manşon, ef dirsek, ef eşit te, ef redüksiyon,ef kör tapa ,ef inegal te, ef semer, ef tamir semeri, ef vanalı servis şeklinde adlandırılan ek parçaları ısıtarak kaynatma işlemini gerçekleştiren kaynak makinesi ile ilgili olup, özelliği; hemen her yerde kolay bir şekilde bulunabilen parçalardan üretimi gerçekleştirilerek, 170 ? 285 volt aralığında çalışabilen, uzun ömürlü kullanım ve olası arızalanmalarda kısa sürede ve düşük maliyette tamir edilebilen, yüksek direnç ölçümlerinde elektriği keserek çalışana karşı oluşabilecek olumsuzlukları ortadan kaldıran, tabanca tipi barkod okuyucu  ile çalışabilen yapıda elektrofüzyon kaynak makinesi

Elektrofüzyon Kaynağının Yapım Aşamaları

• Boruların kaynak yapılacak uçları düz ve pürüzsüz olarak kesilerek, kaynak yapılacak ek parçanın içerisine dayanma sınırına kadar yerleştirilerek boru üzerinde giriş sınırı işaretlenir.

• Kaynak uygulanacak boru yüzeyi temizlenerek, kaynak öncesi raspa ile yüzey oksidasyonu alınmalıdır.

• Kaynak yapılacak ek parçalar ambalajından kaynak aşamasında çıkarılarak, kaynak yapılacak Elektrofüzyon yüzeyleri alkol ile temizlenmelidir. Gerek borunun ve gerekse ek parçanın kaynak olacak yüzeyleri temizlendikten sonra elle temastan korunmalıdır.

Daha sonra boru işaretli kısmından, ek parçanın dayanma sınırına kadar yerleştirilir.

• Elektrofüzyon kaynak uçları yukarıya gelecek şekilde boruyla birlikte düz olarak kontrol edildikten sonra sabitlenir. Kaynak makinası soketleri, ek parçanın kaynak uçlarına yerleştirilir ve kaynağa hazır duruma getirilir.

• Kaynak işlemi için makina hazır sinyali verdikten sonra, barkod okuyucu veya elle kaynak parametreleri girilerek kaynak işlemi başlatılır, genel olarak kaynak makinaları kaynak süresini ve gerilimi ekranda göstererek kaynak işlemini otomatik olarak sonlandırarak bitiş sinyali verir.

Tavsiye Edilen Yazılar